
Crème brûlée, bränd äggkräm
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 386

Kcal / portion: 524

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3142 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 32%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Maillardreaktion > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
bränna > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 8 tim )
- Förvärm ugnen på 150°C. Ta fram portionsformar och ställ dem på ugnsplåt med hög kant. Häll på vatten till 2/3-dels höjd av formarna. Ställ in plåten utan formar i ugnen. Kan bakas utan vattenbad, men då i ugnsvärme 100°C.
- Koka: Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i stången. Tillsätt grädde och hälften av sockret. Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen. Tag ur vaniljstången.
- Alternativ: Mjölk kan ersätta en del av grädden, vilket är vanligt i andra recept. En liten mängd salt kan tillsättas för att balansera upp sötman.
- Vispa under tiden samman äggulorna och resten av sockret.
- Vispa ner grädden lite i taget till jämn smet. Sila helst smeten. Fördela i portionsformar.
- Ställ formarna i långpannan. Fyll på med hett vatten i pannan vid behov. Lika högt upp på portionsformen som smet i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 45- 50 minuter, tills krämen stelnat. Överbaka inte, lite löst i mitten gör inget.
- Kyl: Ta ut formarna och ställ direkt i kylen utan att täcka över. Minst ett par timmar, helst över natt.
- Servera: Strö socker på ytan. Bränn ytan med gasolbrännare. Häll på nytt socker och bränn en gång till för tjockare skorpa. Alternativt grilla i ugn på högsta värmen (250°C). Passa noga så att ytan inte bränns för hårt.
Kockens kommentar
Detta är en av världens mest populära desserter, en efterrätt man inte glömmer. Krämig med sockerlock. I praktiken stelnad vaniljsås (se dito). Traditionell crème brûlée lagas utan tillsatser som vanilj. Vanilj är dock en smakhöjare av klass. Krämen kan också smaksättas med olika (exotiska) frukter.
Brylé (fr. brulé) = bränna, bränna vid men inte nödvändigtvis vidbränna (läs mer > bränna). I detta recept bränner man sockerytan (karamelliserar) för att få smakförhöjande maillardreaktion (se respektive). Denna efterrätt skall inte förväxlas med brylépudding (crème caramel) där brylé syftar på tillhörande "brända" karamellsås. Se dito recept via länk nedan.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)