Hetvägg, semla i varm mjölk
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 210
            Kcal / portion: 590
            GBR (GI) / port: 9
Recept: 4717 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Deg: Smält smör och mjölk till fingervarmt. Lös jäst däri. Blanda med salt, socker, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen till en blank deg som släpper från kanterna i bunken. Täck bunken och låt den jäsa i 40 minuter.
 - Bullar: Dela upp degen i bullar som rullas runda. Lägg på bakpappersklädd plåt. Täck över och låt jäsa i minst 30 minuter (till dubbel storlek).
 - Förvärm ugnen på 225°C.
 - Grädda: Sätt in bullarna i ugnen i 10 minuter.
 - Garnering: Knäck ett ägg i en bunke. Tag ut bullarna. Pensla med uppvispat ägg. Låt svalna.
 - Fyllning: Skär av toppen på bullarna. Tag ur en del av inkromet. Blanda med mandelmassa och mjölk. Klicka i fyllningen. Lägg på locket.
 - Tillbehör: Värm mjölk med kanelstång och kardemumma som smaksättare av mjölken. Häll upp i djupa tallrikar. Lägg semmelbullarna i den varma mjölken.
 
Kockens kommentar
Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk