
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 142

Kcal / portion: 875

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3500 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (50 min )
- Sätt ugnen på 120°C.
- Aromsmör: Skala och hacka schalottenlök. Lägg i en kastrull och häll på vin. Koka in allt vin i löken. Låt svalna.
- Vispa upp smör med en elvisp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt löken. Rulla in i smörpapper till en rulle. Lägg in i kyl.
- Sallad: Skär tomater i klyftor, skiva lök och plocka basilika. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.
- Filé: Banka ut oxfilé lite. Salta och bryn i smör och olja till fin färg. Stick in en termometer till mitten av köttet. Stek i ugn till kärntemperatur 55°C.
- Potatis: Skala och skiva potatis tunt. Skala och skiva schalottenlök. Stek potatis i smör och olja. Efter några minuter tillsätt lök till potatisen och stek färdigt. Toppa med hackad persilja.
- Ta ut filén och låt vila i minst 5 minuter, skär sedan upp den i skivor. Servera eventuellt med lite kalvfond. Låt smöret sakta smälta ner över köttet.
Kockens kommentar
Chateaubriand är mittbiten på oxfilé, den finaste biten. Läs mer > Klicka på ingrediens > Oxfilé mittbiten. Lyonnais = som i Lyon, vilket vanligen innebär att lök ingår i maträtten. Läs mer > ā la Lyonnais.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.