
Klassisk köttfärslimpa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 893

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3570 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
- Värm upp ugnen till god ugnsvärme, 175°C.
- Riv eller finhacka lök. Fräs den glansig i smör.
- Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla cirka 5 minuter. Massan skall vara ganska fast, men inte ohanterbar. Späd med vatten eller mjölk om för fast, alternativt tillsätt lite mer ströbröd.
- Tillsätt färs, ägg, lök och kryddor. Blanda till en ganska fast smet. Forma smeten till en limpa. Lägg i smörad ugnssäker form. Utan kantstöd flyter limpan ut lite grann, men då får man inte plats med buljong (moderna recept brukar rekommenderar att tillaga i en brödform).
- Pensla ytan med äggula och beströ med ströbröd. Överst läggs smör i små "flockar".
- Ställ in färsen i ugnen. När färsen börjar få färg tillsätts lite het buljong (eller hett vatten). Ös steken ofta under stekningen. Tillsätt mer buljong vid behov. Stek i närmare en timme.
- Tillbehör: Skala och koka potatis. Skala och skiva morot som får småkoka i lättsaltat vatten i 5-10 minuter.
- Sås: Vispa ut mjöl med lite grädde i en panna till jämn smet. Tillsätt buljongspad från grytan. Värm på. Smaka av med salt och peppar.
- Servera köttfärslimpa med potatis, morötter, sås och svartvinbärsgelé.
Kockens kommentar
Klassisk fin köttfärs består av mald nötfärs med inblandning av kalvkött och späck (läs mer > Späck). Späcket ger extra smak. Byt gärna ut en del av nötfärsen mot detta för godare smak.Det går att förenkla receptet lite vilket brukar ske i moderna recept, men som alltid blir det inte lika gott. Man kan hoppa över att fräsa löken, att pensla med ägg, att "flocka" med smör, eller att koka i buljong. För ett magrare alternativ kan man använda mjölk i stället för grädde. Man kan smaksätta färsen enligt egen smak. För att få lite extra stuns kan man tillsätta HP-sås eller hackad ansjovis.