Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 663

GBR (GI) / port: 18
Recept: 2651 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 4%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Koka pasta enligt anvisning på paketet.
- Skala och skiva vitlök tunt. Grovhacka basilika.
- Tvätta aubergine och skala den med potatisskalare så du får tunna remsor som skall användas till garnityr. Lägg dessa åt sidan.
- Skär resterande aubergine i kuber 3x2 cm. Salta lätt och stek kuberna i het olivolja tills de får gyllenbrun yta, cirka 7 minuter. Lyft dem ur stekpannan och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Lägg ner vitlök, körsbärstomater, tomatpuré, salt och basilika. Låt ingredienserna koka ihop lite, på hög värme i cirka 4 minuter. Lägg i auberginekuberna och låt puttra på låg värme.
- Häll mjöl på en tallrik. Vänd aubergineremsorna i mjölet.
- Värm rikligt med olja i en stekpanna och lägg i aubergineremsorna. Börja med hög värme och sänk till medelvärme när du lägger i auberginen. Fritera tills de får fin yta, cirka 7 minuter. Vänd då och då. Lägg upp på hushållspapper och salta.
- Blanda spaghetti med såsen. Lägg upp i portionsskålar och lägg 1 msk ricotta på varje portion. Toppa med friterade aubergineskal.
Kockens kommentar
Spagetti alla Norma är en siciliansk klassisk maträtt. Rätten tros vara uppkallad efter operan Norma av kompositören Vincenzo Bellini. En annan förklaring sägs vara att maträtten respekterar "normer" och tradition.Tänk på att frityroljan är farligt het och kan sprätta. Inga barn i närheten. Använd gärna glasögon av något slag. Låt oljan svalna innan den hälls bort. Hett fett och vatten passar inte ihop och det kan sprätta förfärligt. Det man friterar skall vara torrt. Om olyckan är framme och det börjar brinna, undvik att släcka med vatten. Försök kväva elden med lock på kastrullen eller med en brandfilt.