
Klassisk kokt porterstek
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 172

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4373 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 9%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så skummar man > Äts ej
Så kokas steken > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Förbered: Bind ihop köttet med bindgarn till en rundad stek. Sätt i en stektermometer. Skala och klyfta lök.
- Skumma: Ta fram en kastrull där köttet ligger trångt. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och låt koka i 5-10 minuter. Häll bort vattnet, skölj av steken och skölj ur kastrullen.
- Koka: Lägg tillbaka steken, tillsätt öl, saft, soja, lök och kryddor. Fyll på med vatten vid behov. Om det inte täcker helt så gör det inte så mycket, men köttet bör då vändas några gånger under koktiden.
- Koka upp på nytt. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i cirka 50 minuter per kilo till 60-70°C innertemperatur. Känn med stekgaffel eller tjock trästicka att det är mört.
- Ta av kastrullen från plattan. Låt steken ligga kvar i sitt spad i 20-30 minuter utan att täcka över.
- Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
- Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt sockerärter strax före servering och koka dem ett par minuter. Häll av vattnet i en sil.
- Sås: Sila och mät upp kokspad. Vispa ut mjöl i avsvalnat kokspad eller grädde och vispa ner i kokspadet. Koka upp och låt småkoka 3-5 minuter så att såsen tjocknar. Späd med spad vid behov. Smaka av med kryddor och oxfond.
- Servera stek med potatis, sockerärter och sås.
Kockens kommentar
Smaksättning varierar i olika recept, vilket kan vara vitlök, portvin, vitpepparkorn, oregano och persilja. Andra passande tillbehör kan vara kokt brysselkål, lättkokta morötter, svart vinbärsgelé och pressad potatis. Läs mer > Så kokas nötstek.Porterstek är ett svenskt begrepp för denna rätt som smaksatts med porteröl. I Englands är "a porterhouse" = värdshus eller pub som säljer porter. Porterhouse steak = T-benstek. Läs mer, klicka på ingrediens Porter.