Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 1069

GBR (GI) / port: 17
Recept: 4274 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 18%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Sätt ugnen på 240ºC grillvärme.
- Koka Rigatoni enligt anvisning på paketet.
- Skär Gorgonzola i 1x1 cm bitar. Skär Taleggio och Provolone i 1x3 cm bitar.
- Värm grädde i en stekpanna, vispa ner salt och peppar. Koka upp grädden och låt den reduceras till hälften genom att låta den koka på medelvärme.
- Blanda ner pastan i grädden. Blanda ner Parmesan och några bitar av Gorgonzola, Taleggio och Provolone, spar lite till gratinering. Rör tills osten smälter.
- Lägg upp pastan i portionsskålar. Lägg resterande ost utspridd på toppen, toppa med Parmesan.
- Gratinera i ugnen tills osten smält och blivit gyllenbrun, cirka 5-7 minuter.
Tips: Det går givetvis även utmärkt att tillaga denna rätt i en stor ugnsform.
Kockens kommentar
Rigatoni är formad som ett rör med vid diameter och djupa spår på utsidan och passar utmärkt i kombination med såser med tomat och kött eller ugnsbakad. Läs mer > Om rörpasta.
Christian Campogiani, köksmästare på Den gamle och havet: Den här rätten är skapad i regionen Emilia-Romagna och tanken med den är att den ska binda samman fyra städer genom att använda fyra sorters ostar från olika delar av Italien. Om det skulle vara svårt att hitta Provoloneost och Talleggio kan dessa ersättas med ostar efter eget tycke som har likvärdig karaktär och konsistens, exempelvis Edamer och Brie.