
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 180

Kcal / portion: 1080

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4321 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 13%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så binds en stek > Äts ej
Fiskkastrull > Äts ej
Så lagas lammtunnbringa Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim )
Lammrulle tillagas av benfri tunnbringa som rakskurets (rektangulärt). Urbening måste ske försiktig. Be kötthandlaren att göra detta. Den kan tillagas på två sätt, antingen förkokt och sedan efterstekt i ugn, eller direktstekt i ugn. Förkokt ger mjällare (lösare) kött och knaprigare svål.
Förberedelse:
- Kryddning: Standard är att krydda köttet med salt, peppar, rosmarin och vitlök. Även timjan. Rulla köttet till en cylinder och bind ihop.
- Fyllning: Insidan kan även fyllas med olika godsaker. Bringan bör då gärna vara från ett större lamm för att kunna innesluta fyllningen. Ansa och finhacka lök och svamp. Torrstek svampen. Tillsätt smör och lök och fräs detta på medellåg värme i cirka 5 minuter utan att bränna. Blanda med lammfärs. Salta och peppra. Lägg bringan med skinnsidan ner. Lägg på fyllning, rulla ihop hårt och bind ihop.
Förkokt lammbringa:
- Kastrull: Lägg köttet i en stor kastrull. Fyll på med buljong så att det täcker. En fiskångare (fiskgryta) kan fungera om kastrullen är för liten. Alternativt lägg på ugnsplåt med buljong och täck över med aluminiumfolie. Sätt i ugn 125oC.
- Koka köttet i 1-2 timmar tills det är riktigt mört. Låt svalna. Torka av fukt.
- Sätt ugnen på 175-200oC.
- Lägg i ugnsform eller på galler över plåt. Sätt in i ugn 10-15 minuter tills skinnet är fint knaperstekt.
- Alternativt skiva den kokta bringan och pannstek skivorna ett par minuter på båda sidorna i rikligt med smör.
Direktlagad i ugn:
- Låt helst köttet bli rumsvarmt.
- Sätt ugnen på 150-175oC.
- Stek: Stick in en termometer så att spetsen hamnar i mitten. Stek i ugn på ett ugnsgaller över en plåt eller i ugnsform. Vatten på plåten ger knaprigare stekskorpa och sky till sås. Ös gärna köttet flera gånger och vrid samtidigt på rullen.
- Köttet är klart vid kärntemperatur 65-70°C, vilket tar cirka 1 timme i 175oC och 1,5 i 150oC. Kylskåpskallt kött tar längre tid. Låt vila i 10-20 minuter utan att täcka över.
- Sås: Vispa ur skyn på plåten med grädde. Sila ner i kastrull. Värm upp och tillsätt kalvfond. Låt såsen koka till den tjocknar något.
Tillbehör:
- Rensa brysselkål från dåliga blad. Skala potatis och lägg i kallt vatten.
- Koka potatisen mjuk. Mosa i kastrullen med potatisstöt eller med en gaffel. Tillsätt smör och mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt.
- Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter, tills den är al dente, fortfarande fasta. Lägg dem i en skål och håll dem varma.
Kockens kommentar
Lammbringa kan vara del av främre bröstkorg, det vill säga tjockbringan, eller av den bakre tunnbringan. Oftast framgår det inte i recept vad som avses. Sägs "lammspjäll" brukar tjockbringa avses och sägs "rulle" eller "färserad" avses tunnbringa. Läs mer, klicka på ingrediensen.