
Lemon curd, klassiskt till Cream tea
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 329

Kcal / portion: 337

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3029 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om curd > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Vattenbad: Häll vatten i en större kastrull och sätt ner en mindre kastrull i den större. Vattnet skall nå upp runt den mindre kastrullen. Riv gult citronskal. Man kan också försiktigt värma direkt på plattan tills krämen tjocknar.
- Sätt på plattan. Tillsätt ägg och socker i den lilla kastrullen och vispa det poröst. Vispa ner citronjuice, skal och smör i bitar. Vispa tills smöret smält. Dra åt sidan och låt svalna.
- Tappa upp i en ren varm burk med lock. Stäng burken. Curden håller sig 1-2 veckor i kylskåp.
- Lemon curd serveras traditionellt med scones till Cream tea. Läs mer> Om engelsk kokkonst.
Kockens kommentar
Gulare curd får man om hälften av äggen byts ut mot äggulor i stället.
Lemon curd en engelsk smörkräm, klassiskt serverad till "Cream tea" (läs mer > Om engelsk kokkonst). "Curd" = ostmassa, men lemon curd är en äggkräm. Läs mer > Om smörkräm.
Bilden ovan är hämtad från "Fredriks Fika". Klicka på texten under bilden för att komma till hans hemsida. Därfinns massor av bra recept och filmer som vi kan rekommendera.