Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 2971

GBR (GI) / port: 184
Recept: 2971 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Olivolja 0.5 dl 13%
Sirap 0.5 dl 8%
Plommonsylt 1.0 dl 7%
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Värm vatten fingervarm, 37ºC.
- Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödform. Lägg i degen. Alternativt lägg på smörad plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Grädda i ugn i ca 40 minuter. Testa med att sticka in en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.
Kockens kommentar
Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.