
Semellängd med nöttopping
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 377

Kcal / portion: 427

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4267 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 23%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i tre delar (per längd). Rulla ut dem till ca 20 cm långa. Fläta ihop dem och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter under duk.
- Hacka under tiden nötter och mandel grovt. Blanda med honung.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Fördela nötterna på semellängden när den jäst klart. Tryck till så att de fastnar.
- Grädda i ugn cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Garnera: Vispa och toppa med grädde.
Kockens kommentar
Lebkuchen är klassiska tyska kryddstarka, mjuksega julpepparkakor och förebilden till Skånska pepparkakor. Förekommer i olika lokala varianter, till exempel Oblatlebkuchen. Består av mjöl, ibland med inblandning av rågmjöl, honung (traditionellt, "honungskakor"), sirap, och kryddor. Ägg brukar ingå, ibland också mandel eller sötsaker. Ingen eller sparsamt med vätska. Degen får stå på sval plats i dagar, veckor eller månader för att jäsa innan brödet formas på olika sätt och gräddas. Begreppet "leb" kan komma från latinets libum (= kaka), eller från tyskans leip (= osyrat). Se recept > Lebkuchen.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk