
Semla med hjortrongrädde
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2358 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
- Bulle: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250°C.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
- Grädda i ugn 10-12 minuter. Små bullar gräddas kortare tid. Ta ut bullarna och låt kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Mosa hjortronen lätt. Vispa grädde och blanda i hjortronen. Lägg på bullen och locket på. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
Seden att äta semlor är från tiden då Sverige var ett katolskt land. Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Läs mer > Om semlor.
Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk