
Karljohansoppa med friterad svartrot ¤
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 73

Kcal / portion: 231

GBR (GI) / port: 0
Recept: 925 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Skala och finhacka rödlök och vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala svartrot och skär långa strimlor med en potatisskalare.
- Soppa: Hetta upp olivolja i en stor stekkastrull. Tillsätt lökhacket. Rör om någon minut. Tillsätt svampen och stek den någon minut. Tillsätt vatten+fond, soja och grädde. Låt småkoka i cirka 10 minuter.
- Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera svartrot: Lägg ner strimlorna, några i taget så att de inte fastnar i varandra. Fritera dem lätt gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper. Sänk värmen om de blir brända.
- Mixa soppan lätt med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp och toppa med svartroten.
Kockens kommentar
Tänk på att den heta frityroljan kan sprätta. Säkrast är att använda en fritös. Läs mer > Så friterar man.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)