Rosmarinbräserad hel lammbog med lägg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Kockskolan:

 

Så lagas lammbog >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rosmarinbräserad hel lammbog med lägg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 756

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4536 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 594 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så lagas lammbog > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (4 tim )

  1. Sätt ugnen på 130°C.
  2. Klappa in rikligt med salt, peppar och rosmarin på köttet. Skär morot, selleri och lök i mindre bitar.
  3. Bryn: Hetta upp matfett i het stekgryta eller panna och bryn köttet väl runt om. Lägg åt sidan. Stick in en termometer i köttet tjockaste del.
  4. Lättstek grönsakerna ett par minuter.
  5. Bräsera: Lägg tillbaka steken i grytan Tillsätt vatten och portvin. Lägg på locket och sätt in grytan i ugn till kärn­temperatur 65°C, cirka 1 timme per kilo. Vänd steken efter halva tiden. Kontrollera att det inte kokat tort. Alternativ, se kommentar.
  6. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden. Ansa brysselkål och koka den i 10 minuter. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och salt.
  7. Ta ut köttet och låt det vila.
  8. Sås: Sila av stekskyn. Värm upp grädde i kastrull och smaksätt med steksky och gelé. Tillsätt lite matlagningsmjöl för tjockare sås. Låt småkoka några minuter.

Kockens kommentar

Lammbog är lammets axelparti och överarm. Lamm­bringa är bröstpartiet med revben. Dock brukar även hel framdel, karré, bog och tjockbringa kallas "bog", vilket av Kockskolan benämns "lammbog stor". Urbenad sådan kan bindas ihop till en stek kallad bogrulle. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Steka i folie: Har man inte en tillräckligt stor gryta kan man bräsera i folie. Lägg dubbla ark aluminiumfolie på en ugnsplåt. Vik upp kanterna runt om. Bryn först i panna och lägg sedan över på folien. Tillsätt portvin och vatten. Vik ihop folien om steken. Sätt in i ugnen.

Bräsera på spisplattan: Man kan också bräsera som vanligt på spisen.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem