Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 257

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2060 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 13%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Man kan välja citron eller apelsin som bas i curden. I Arlas recept (bild ovan) används apelsin. Klicka på Arla under bilden för att se deras recept. Där finns också fler varianter av curd.- Tvätta apelsin och citron. Finriv skalet på apelsin och hälften av citron. Pressa ut saften ur frukten i en kastrull.
- Tillsätt skal, saffran, socker och ägg. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!
- Ta av från plattan och vispa ner smör klickvis.
- Häll krämen på glasburk. Låt stelna i kyl. Hållbar i cirka 1 vecka. Kan frysas. Använd som pålägg på bröd eller skorpor.
- Saffranscurd passar väl som pålägg till scones eller skorpor. Saffran passar extra bra till jul och utan saffran blir det vanlig engelsk curd. Afternoon tea med scones, curd och vispad grädde är en engelsk klassiker.
Kockens kommentar
Lemon curd är en klassisk engelsk äggkräm smaksatt med citron, eller som i detta fallet med saffran. Läs mer > Om curd.