Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 252

Kcal / portion: 1507

GBR (GI) / port: 146
Recept: 3015 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Deg: Värm vatten till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett.
- Tillsätt övriga ingredienser, men spar lite av mjölet för senare utbakning. Bearbeta degen kraftigt i cirka 8 minuter för hand, eller 4 minuter i maskin, till smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter under duk.
- Forma: Ta ur och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen och forma till bullar eller limpor. Lägg på smord bakplåt el. på bakpapper. Nagga med gaffel och låt jäsa under duk i 30-40 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda mitt i ugn 25-30 minuter. Tag ut och låt kallna på galler under duk.
Kockens kommentar
Som tillval kan man t.ex. blanda in lite kummin, russin eller linfrö eller liknande.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.