
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 440

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1759 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas kroppkakor > Äts ej
Om kroppkakor, palt > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Gammalsbygården
Tillagning (3 tim + 48 tim )
- Dag 1: Koka potatisen mjuk. Ställ svalt.
- Dag 2 Fyllning: Koka rimmat fläsk i 45 minuter. Behåll spadet till dag 3.
- Skär bort svålen från fläsket. Skär fläsk och kassler mycket fint. Finhacka lök. Finkrossa kryddpeppar.
- Hetta upp matfett i panna på hög värme och stek ingredienserna hastigt ett par minuter. Rör om. Ställ svalt till nästa dag.
- Dag 3: Mal i kvarn eller pressa potatisen. Blanda moset väl med ägg, salt, socker och mjöl. Knåda ut rullar på mjölat bakbord och dela i 80 små bitar per sats. Rulla till kulor och platta ut. Fördela fyllning på plattorna, ju mer desto godare. Vik ihop, nyp ihop kanterna och rulla till köttbullsstora bollar.
- Koka upp fläskspadet med vatten och lite salt i en stor kastrull. Koka bullar i omgångar (samtidigt som knådning). Vänta tills de flyter upp och koka dem sedan på svag värme i ytterligare 5-6 minuter. Ta ur dem med hålslev och lägg att torka på torrt underlag.
- Före servering steks bullarna varma på svag värme ungefär som köttbullar.
Kockens kommentar
Detta är ett klassiskt recept på extra fina, minikroppkakor som serveras till jul på Öland. Receptet levererat av Kerstin och Karl Gustav på Gammalbygården på sydöstra Öland.