Ciabatta på enkelt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora portionsbröd: 6

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om ciabatta >

 

 

Om vitt matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ciabatta på enkelt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 530

GBR (GI) / port: 48

Recept: 3182 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 202 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om ciabatta > Äts ej

Om vitt matbröd > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )

  1. Lös jästen i ljummet vatten i en bunke.
  2. Deg: Tillsätt det mesta av mjölet och övriga ingredienser och knåda degen väl, cirka 7 minuter i maskin, eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Degen ska vara ganska lös och lite kladdig. Klappa ut degen på oljad långpanna och stryk lite olja ovanpå degen. Låt vila övertäckt i drygt 1 timme.
  3. Forma: Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord till en rektangel. Degen skall inte knådas Strö på lite mjöl. Dela degen i portionsbitar och forma till avlånga bitar. 6 st "tofflor" eller 10 stycken portionsbröd. Lägg över på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 1½ timme.
  4. Förvärm ugnen i god tid på 230°C.
  5. Grädda: Sätt in i ugn och spraya bröden med vatten eller häll lite vatten på underplåt. Grädda i 15-25 minuter beroende på storlek.
  6. Brödet är klart vid kärntemperatur 96-98°C (om stektermometer används) och skall låta ihåligt om man knackar med knoge på brödets undersida. Låt helst kallna på galler. Bör ätas nybakat.

Kockens kommentar

Ciabatta betyder på italienska "toffel", vilket man förstår när man ser formen (läs mer > Om ciabatta). Detta recept enligt de flesta svenska ciabattarecepten där degen knådas på sedvanligt sätt ("riv-stretchas"). Ciabattadeg skall vara lös vilket ger saftigare bröd. Är degen mycket lös viker man degen i stället för att "riva" (se recept Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg). Traditionellt bakas brödet på fördeg (se recept > Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg). Läs mer > Så knådas, rivs deg.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg

Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem