
Ciabatta på enkelt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 530

GBR (GI) / port: 48
Recept: 3182 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om ciabatta > Äts ej
Om vitt matbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )
- Lös jästen i ljummet vatten i en bunke.
- Deg: Tillsätt det mesta av mjölet och övriga ingredienser och knåda degen väl, cirka 7 minuter i maskin, eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Degen ska vara ganska lös och lite kladdig. Klappa ut degen på oljad långpanna och stryk lite olja ovanpå degen. Låt vila övertäckt i drygt 1 timme.
- Forma: Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord till en rektangel. Degen skall inte knådas Strö på lite mjöl. Dela degen i portionsbitar och forma till avlånga bitar. 6 st "tofflor" eller 10 stycken portionsbröd. Lägg över på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 1½ timme.
- Förvärm ugnen i god tid på 230°C.
- Grädda: Sätt in i ugn och spraya bröden med vatten eller häll lite vatten på underplåt. Grädda i 15-25 minuter beroende på storlek.
- Brödet är klart vid kärntemperatur 96-98°C (om stektermometer används) och skall låta ihåligt om man knackar med knoge på brödets undersida. Låt helst kallna på galler. Bör ätas nybakat.
Kockens kommentar
Ciabatta betyder på italienska "toffel", vilket man förstår när man ser formen (läs mer > Om ciabatta). Detta recept enligt de flesta svenska ciabattarecepten där degen knådas på sedvanligt sätt ("riv-stretchas"). Ciabattadeg skall vara lös vilket ger saftigare bröd. Är degen mycket lös viker man degen i stället för att "riva" (se recept Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg). Traditionellt bakas brödet på fördeg (se recept > Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg). Läs mer > Så knådas, rivs deg.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.