
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 186

Kcal / portion: 259

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3108 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 15 min )
- Koka grötris: Koka ris i lättsaltat vatten cirka 10 minuter under lock.
- Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.
- Skålla mandel (koka 1-2 minuter). Låt svalna något. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.
- Pannkaka: Sätt ugnen på 200°C.
- Smörj en ugnssäker form med hög kant.
- Vispa ihop mjölk, grädde och ägg.
Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen. - Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
- Servera med vispad grädde.
Kockens kommentar
Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Det är en "rispannkaka" (läs mer > Om pannkakor). Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och hallon. Blåhallon växer vilt främst i Skåne och på Gotland (läs mer > Blåhallon). Saffranpannkaka är utsedd av ICA Buffé till Gotlands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).