
Janssons frestelse
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 200

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2783 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 13%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 20 min )
- Sätt ugnen på 225°C (200-250°C).
- Filéa ansjovis. Spara spadet i burken.
- Skala och skiva lök.
- Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.
- Fyll formen med ett ordentligt lager potatisstavar. Lägg på rikligt med skivad lök och ansjovisfiléerna. Lägg över resten av potatisen upp till kanten. Häll på ansjovisspad och grädde tills man kan skymta den bland potatisen.
- Tillval: Lägg på tätt med smörklickar och toppa med ströbröd vilket ger vacker stekyta.
- Grädda mitt i ugn i närmare en timme. Konsistensen skall vara halvfast, inte torr eller rinnig.
Kockens kommentar
Janssons frestelse är klassisk som vickningsmat och på smörgåsbordet.
Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs. Om man försteker, fräser löken utan att bränna den, får man en sötaktigare smak. Fastare potatis får man om man gräddar först 30 minuter utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Helkonserverad ansjovis är godare än färdiga filéer. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming. Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen.