Smörsås med fiskrom
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 393
            Kcal / portion: 431
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1292 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 38%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Martin" under bilden. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept. Bland annat fräses inte löken och den behålls i såsen.- Skala och finhacka lök. Finhacka gräslök. Skär kallt smör i matskedsstora bitar.
 - Fräs schalottenlöken lätt i lite smör utan att bränna.
 - Tillsätt vin och vinäger och låt koka ner till halv mängd (eller till 1/3-del).
 - Montera: Vispa ner smör klickvis. När smöret gått samman med vätskan till slät sås tillsätts nästa smörbit. Fortsätt så med en bit i taget. Smaka av. Sila såsen.
 - Tillsätt fiskrom och gräslök, eller använd den som garnering. Serveras såsen varm. Kan varmhållas på svag värme. Får inte koka. Läs mer > Om smörsåser.
 
Kockens kommentar
Denna sås passar till fisk. Forellrom har starkare fisksmak än löjrom. Annan billigare fiskrom som stenbitsrom går bra att använda.
Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)