Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om marinering >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Marinerad tournedos med kastanjeplättar och äpplen i karamellsås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 148

Kcal / portion: 614

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2454 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 415 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om marinering > Äts ej

Om innertemperaturer > %

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Marinera: Lägg filén i en skål. Häll över vin, tillsätt rosmarin och mosade enbär. Täck med folie och låt stå i rummet i 1 timme. Vänd köttet några gånger i marinaden.
  2. Plättar: Tillaga potatismos. Blanda moset med kastanjepuré och mjöl i en skål. Tillsätt ägg och så mycket mjölk att smeten släpper från baksidan av en sked. Krydda med salt och nymald peppar.
  3. Hetta upp olja i panna på medelvärme. Stek runda portionsplättar (2 msk) i 2-3 minuter per sida tills de är fasta, gyllenbruna. Ta upp och håll dem varma.
  4. Sätt ugnen på 180ºC.
  5. Kött: Skär köttet i tjocka portionsskivor (3 cm) och bind ihop. Hetta upp olivolja i stekpanna på högsta värme och stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter. Ta ut och låt köttet vila.
  6. Äpplen: Skala, kärna ur och skiva äpplen. Häll bort fettet ur pannan. Tillsätt farinsocker och äppelskivorna och stek i 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Ta ur äpplena och lägg åt sidan.
  7. Sås: Tillsätt cidervinäger i pannan, lite silad marinad och vatten+fond. Koka (sakta) ner såsen till hälften. Rör ner vinbärsgelé och sedan äppelskivorna.

Kockens kommentar

En tournedos skall vara 2,5 centimeter tjock och skuren ur filéns hjärta (mittdelen). Läs mer om oxfilé, klicka på ingrediens > Oxfilé mittbiten. För att laga den perfekta oxfilén till större sällskap, se via länk nedan > Bästa oxfilé.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Bästa oxfilé

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem