Svärtad marinerad pepparstek
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 153
            Kcal / portion: 824
            GBR (GI) / port: 5
Recept: 3297 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Marinera dag 1: Grovkrossa svartpeppar. Skala och pressa vitlök (el. skiva+mosa). Riv ingefära. Repa av timjanblad. Blanda alla marinadingredienser i en stor skål. Vänd ner filén. Se till att marinaden täcker köttet. Täck med plastfilm och låt marinera i kylskåp i 24 timmar. Vänd köttet några gånger.
 - Dag 2: Sätt ugnen på 200ºC.
 - Potatismos: Skala och skär potatis i små bitar och sötpotatis i större bitar. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
 - Mosa potatisen med en potatisstöt, elvisp eller mixerstav. Blanda med grädde eller mjölk och lite smör. Smaka av med salt och peppar.
 - Filé: Ta ur köttet, skrapa av marinaden, torka av köttet, salta. Sila och spar marinad till sås.
 - Hetta upp olja i stor panna eller gryta på hög värme och bryn filén runt om till fin färg.
 - Lägg köttet i ugnssäker form. Stick in stektermometer och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter (=blodig). Stick in en termometer och kontrollera kärntemperaturen (se kommentar).
 - Sås: Koka ner vinäger till halv mängd. Tillsätt vatten och fond och smaksätt med marinad. Låt sjuda i 8-10 minuter.
 - Bönor: Koka upp vatten i en kastrull. Noppa bönorna (nyp av ändarna). Koka bönorna ett par minuter.
 - Skär upp köttet och servera.
 
Kockens kommentar
Kärntemperaturer ("innertemperatur"):
| Stekgrader kött *) | Kärntemp.  | Innerkött  | 
Röd ("blodig")  | 45-50°C  | Genomrött  | 
Rosaröd  | 50-55°C  | 75% rött  | 
Rosa  | 55-60°C  | Rosarött  | 
Medium  | 60-65°C  | Rosabrunt  | 
Välstekt  | 65-70°C  | Bunrosa  | 
Genomstekt  | 70°C+  | Genombrun  | 
Läs mer > Om innertemperaturer.