
Svärtad marinerad pepparstek
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3297 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Marinera dag 1: Grovkrossa svartpeppar. Skala och pressa vitlök (el. skiva+mosa). Riv ingefära. Repa av timjanblad. Blanda alla marinadingredienser i en stor skål. Vänd ner filén. Se till att marinaden täcker köttet. Täck med plastfilm och låt marinera i kylskåp i 24 timmar. Vänd köttet några gånger.
- Dag 2: Sätt ugnen på 200ºC.
- Potatismos: Skala och skär potatis i små bitar och sötpotatis i större bitar. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
- Mosa potatisen med en potatisstöt, elvisp eller mixerstav. Blanda med grädde eller mjölk och lite smör. Smaka av med salt och peppar.
- Filé: Ta ur köttet, skrapa av marinaden, torka av köttet, salta. Sila och spar marinad till sås.
- Hetta upp olja i stor panna eller gryta på hög värme och bryn filén runt om till fin färg.
- Lägg köttet i ugnssäker form. Stick in stektermometer och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter (=blodig). Stick in en termometer och kontrollera kärntemperaturen (se kommentar).
- Sås: Koka ner vinäger till halv mängd. Tillsätt vatten och fond och smaksätt med marinad. Låt sjuda i 8-10 minuter.
- Bönor: Koka upp vatten i en kastrull. Noppa bönorna (nyp av ändarna). Koka bönorna ett par minuter.
- Skär upp köttet och servera.
Kockens kommentar
Kärntemperaturer ("innertemperatur"):
Stekgrader kött *) | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Läs mer > Om innertemperaturer.