Svärtad marinerad pepparstek
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Svärtad marinerad pepparstek

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3297 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 7%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 538 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (1 tim + 24 tim )

  1. Marinera dag 1: Grovkrossa svartpeppar. Skala och pressa vitlök (el. skiva+mosa). Riv ingefära. Repa av timjanblad. Blanda alla marinad­ingredienser i en stor skål. Vänd ner filén. Se till att marinaden täcker köttet. Täck med plastfilm och låt marinera i kylskåp i 24 timmar. Vänd köttet några gånger.
  2. Dag 2: Sätt ugnen på 200ºC.
  3. Potatismos: Skala och skär potatis i små bitar och sötpotatis i större bitar. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk.
  4. Mosa potatisen med en potatisstöt, elvisp eller mixerstav. Blanda med grädde eller mjölk och lite smör. Smaka av med salt och peppar.
  5. Filé: Ta ur köttet, skrapa av marinaden, torka av köttet, salta. Sila och spar marinad till sås.
  6. Hetta upp olja i stor panna eller gryta på hög värme och bryn filén runt om till fin färg.
  7. Lägg köttet i ugnssäker form. Stick in stektermometer och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter (=blodig). Stick in en termometer och kontrollera kärntemperaturen (se kommentar).
  8. Sås: Koka ner vinäger till halv mängd. Tillsätt vatten och fond och smaksätt med marinad. Låt sjuda i 8-10 minuter.
  9. Bönor: Koka upp vatten i en kastrull. Noppa bönorna (nyp av ändarna). Koka bönorna ett par minuter.
  10. Skär upp köttet och servera.

Kockens kommentar

Kärntemperaturer ("innertemperatur"):

 Stekgrader kött *)

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Oxfilé till större sällskap

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem