
Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 693

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2773 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 3%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Balsamvinäger röd } 4.0 msk 3%
Råsocker 4.0 msk 7%
Vatten 2.0 dl 0%
...
![]()
Skapat av
Karin Ihre
Tillagning (20 min )
- Balsamsirap: Koka upp vatten med balsamvinäger och råsocker och rör om tills sockret löst sig.
- Låt koka (reducera) till halva mängden. Ställ åt sidan. När den svalnar tjocknar såsen och får simmig konsistens.
- Skala och grovhacka rödlök. Skölj bönorna så att spadet försvinner. Skär fikon i klyftor. Skiva det rökta renköttet.
- Fräs löken i lite smör i en kastrull på medelvärme några minuter tills den mjuknat, utan att bli bränd. Tillsätt bönorna, fikon och nötter. Värm försiktigt.
- Servera med rökt renkött. Ringla över balsamsirap.
Kockens kommentar
Souvas betyder på samiska "liten rök" och är saltat, lättrökt renkött. Köttet är mjukt och mörkt och kan ätas som det är eller lättstekas i skivor. Frilutsmänniskan tillreder lämpligen balsamsirapen hemma och tar med den ut i naturen i en flaska.