
Rågknäcke från Dalarna
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 217

Kcal / portion: 2968

GBR (GI) / port: 101
Recept: 2968 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vetemjöl 6.0 dl 43%
Salt 2.0 tsk 0%
Kummin krossad 2.0 tsk 1%
...
![]()
Skapat av
Pia, Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Stöt kummin i en mortel.
Ljumma mjölken fingervarm (37ºC).
Smula gästen i en stor bunke.
Häll mjölken i bunken och rör om.
Tillsätt mjöl, kummin och salt.
Arbeta degen slät och fin. - Rulla ut degen på mjölat bord till en längd och dela i 20 bitar. Forma varje bit till en bulle. Lägg över en duk och låt jäsa i 20 min. Sätt ugnen på 200ºC.
- Strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut varje bulle, först med en slät kavel, sedan med en kruskavel på båda sidorna. Brödet skall vara ca 20 cm i diameter.
- Smöra lätt en ugnsplåt eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 9 min, tills brödet fått fin färg.
Kockens kommentar
1 sats ger 20 knäckebrödskakor. Förvara brödet torrt gärna i en brödburk. Brödet kan med fördel frysas.