
Älggryta med rotsaker
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 66

Kcal / portion: 386

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1545 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 1%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om grytor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (3 tim )
- Kött: Putsa köttet rent från senor och fett. Skär i små bitar.
- Hetta upp matfett i en stekgryta på hög värme och bryn köttbitarna runt om tills de fått lite färg.
- Tillsätt vatten och fond. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 1½ timme tills köttet är mört (1-2 timmar beroende på köttval). Provsmaka.
- Rotfrukter: Skala och småtärna rotfrukter under tiden. Lägg dem i grytan när köttet är nästan klart och låt koka 10 minuter.
- Önskas tjockare sås, tillsätt lite stärkelsemjöl och låt småkoka 3-5 minuter. Salta och peppra.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Älgkött bör hängas flera dagar innan tillagning för att bli mört. Älgkött köpt i butik är som regel färdigmörat. Tillagningstiden påverkas om det är kött från kalv, ko eller tjur och djurets ålder. Dessutom av vilken styckdel som används (framdelskött, bakdelskött). Läs mer om älg > klicka på ingrediensen. Läs mer om tillagning > Så lagas älgkött.