
Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 836

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3344 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas lammfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (1 tim 15 min )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kött: Putsa lammköttet rent från fett och hinnor. Olja in köttet. Hacka timjan och salvia. Krydda köttet rikligt med salt och tillför timjan och salvia.
- Tillbehör: Skala och hacka rotsaker grovt. Skiva sparris. Skölj och halvera tomater. Lägg allt i ugnssäker form eller på en ugnsplåt och ringla över lite olivolja. Salta lätt. Sätt in rotsakerna i ugn i cirka 25 minuter.
- Bryn köttet runt om i het panna med smör till fin brun yta.
- Efterstek köttet i nedre delen av ugnen till kärntemperatur 57°C. Det tar knappt 10 minuter för rumstempererat kött och 20 minuter för kylskåpskallt. Ta ut köttet. Peppra. Låt vila.
- Höj ugnstemperaturen till 250°C.
- Chevre: Smula chévre över rotsakerna och strö över pinjenötterna. Avsluta med att ringla över lite honung. Låt stå i ugn tills ost och nötter fått fin färg.
- Sås: Smält vinbärsgelé i en kastrull på medellåg värme och tillsätt fond och grädde. Låt koka upp, smaka av med pepparmix.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.