Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 1701

GBR (GI) / port: 157
Recept: 3403 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om bondbröd > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (2 tim )
- Deg: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37°C) och häll över jästen så att den löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett i vätskan.
- Tillsätt sirap, salt och kummin. Mät upp mjöl och tillsätt det under omrörning men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
- Forma: Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två limpor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör ett fint mönster genom att klippa tre skåror med en sax. Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
Bondbröd är ett allmänt, ganska oprecist begrepp om bröd, vanligen ett rustikare bröd med grövre struktur. Läs mer > Om bondbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.