
Gräddkokt grönkål med bacon
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 359

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1436 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 18%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas grönsaker > Äts ej
Så stuvar man > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Pia, Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Repa (riv) bladen från de grova stjälkarna som kastas. Skölj bladen väl. Grovhacka och låt rinna av väl.
- Strimla och knaperstek bacon i het panna. Lägg över på hushållspapper för avrinning av fett.
- Fräs grönkålen mjuk i baconfettet med lite extra smör tillsatt. Rör om. Lägg åt sidan på hushållspapper.
- Häll bort överskottsfett ur pannan utan att diska den. Vispa ner lite mjöl i kvarvarande fett. Tillsätt grädde och låt småkoka några minuter.
- Tillsätt grönkål. Låt koka samman till lagom konsistens. Späd med buljong eller mjölk om för tjock.
- Smaksätt med kryddor. Används senap skall den tillsättas precis innan servering, den får inte koka. Tillsätt bacon och servera.
Kockens kommentar
Den här rätten passar väl till kött som fläskfilé, kyckling eller kalkon och till fiskrätter med torsk, gös, abborre och lax. Gräddkokt/stuvad grönkål är populär i Nordtyskland till kassler och en grov rökt korv kallad Kohlwurst (Lungwurst) tillverkad av lunga, griskött och fett. En variant av gräddstuvad grönkål är Halländsk grönkål, även kallat långkål (se dito recept via länk nedan). Läs mer om stuvning > Så stuvar man.
Alternativ
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)