Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 1905

GBR (GI) / port: 118
Recept: 3811 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om ljust matbröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (2 tim )
- Deg: Smula ner jästen i en degskål. Värm öl och vatten till fingervarmt (37°C). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig.
- Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, cirka 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.
- Forma: Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i antal bröd och forma dem till limpor, cirka 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Jäs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter.
- Värm ugnen till 200°C.
- Grädda: Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter.
- Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse innan det äts.
Kockens kommentar
Vörtbröd är klassiskt julbröd. När skörden var intagen bryggdes öl och det bakades bröd. Till brödbaket tog man "sötvört" i stället för vatten vilket gav extra smak. Läs mer > Om vörtbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.