Vörtbröd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Om ljust matbröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Vörtbröd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 1905

GBR (GI) / port: 118

Recept: 3811 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 5%

Portionsvikt: 712 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om ljust matbröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (2 tim )

  1. Deg: Smula ner jästen i en degskål. Värm öl och vatten till fingervarmt (37°C). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt vört och rör om tills det har löst sig.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, cirka 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme.
  4. Forma: Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den i antal bröd och forma dem till limpor, cirka 25 cm långa. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Jäs limporna övertäckta med bakduk, 35-40 minuter.
  5. Värm ugnen till 200°C.
  6. Grädda: Pensla limporna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter.
  7. Låt dem kallna på galler under bakduk. Bröden blir ännu godare om de får mogna 1 dygn i plastpåse innan det äts.

Kockens kommentar

Vörtbröd är klassiskt julbröd. När skörden var intagen bryggdes öl och det bakades bröd. Till brödbaket tog man "sötvört" i stället för vatten vilket gav extra smak. Läs mer > Om vörtbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktbröd - grundrecept

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem