Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 630

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2521 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas kött > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Så lagas lammtunnbringa Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Kött med ben skall vara sågat i bitar av slaktaren. Dela längre stycken i stora bitar. Skär bort eventuella stora fettklumpar.
- Koka upp vatten i stor gryta och lägg i köttet. Reglera så att vattnet precis täcker köttet. Låt småkoka under lock i 30 minuter och skumma av då och då.
- Ansa morot och purjolök. Skär i bitar.
- Tillsätt morot, purjolök, pepparkorn och salt. Tillsätt mer hett vatten vid behov så att det täcker köttet. Låt sjuda i ytterligare cirka 1 timme under lock på låg värme tills köttet är mört och lätt kan lossas från benen.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Sås: Hacka dill, spar stjälkarna.
- Sila och mät upp buljong från grytan. Koka ihop det med ättikssprit, socker och dillstjälkar i cirka 5 minuter. Plocka bort dillstjälkarna.
- Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl till en jämn smet. Tillsätt buljongsåsen och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Späd med spad om för tjock sås. Smaka av. Tillsätt finhackad dill.
- Koka bönorna i lättsaltat vatten i 4 minuter.
- Servera: Lägg upp köttet utan ben i serveringsskål, häll över såsen. Servera med bönor och potatis.
Kockens kommentar
Lammbringan kan bytas ut mot bog eller kalvbringa. Grönsakerna kan bytas ut mot rotfrukter. Ättika kan bytas ut mot citronjuice.