
Pepparrotskött, kokt klassisk kötträtt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 570

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2281 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så långkokas kött > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min + 3 tim )
- Skala, skiva lök och morot.
- Skumma av: Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det knappt täcker köttet. Låt koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt kryddor, lök och morot. Låt sjuda på svag värme under lock i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört, faller i bitar (se kommentar).
- Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Skala och lättkoka morötter.
- Sås: Smält smör i kastrull, vispa ner mjöl. Sila buljong från grytan och vispa ned. Låt småkoka i 10 minuter. Tillsätt grädde i såsen efter halva koktiden. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Såsen skall vara syrlig enligt grundrecept.
- Servera: Riv pepparrot och servera vid sidan om eller blanda ner i såsen precis före serveringen.
Kockens kommentar
Koktid för nötkött varierar i olika kokböcker. En vanlig angivelse är att koka det i 1,5-2 timmar och sedan låta det vila i 20 minuter. Det viktiga är att det är ordentligt mört och koktiden kan ta upp till 3 timmar, så var ute i god tid. En köttgryta av detta slag får gärna vila kortare eller längre tid och anses ofta bäst uppvärmd dagen efter när den fått stå och "dra". Kompletterande kryddor kan vara timjan, persiljekvistar, koriander, eller rosmarin.