
Hummersoppa (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 99

Kcal / portion: 358

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1431 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 9%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Ger 1 tallrik/portion
Om skaldjursbuljong > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (14 min )
- Dag1: Skala hummern och ta ut köttdelarna. Ställ in köttet i kylskåpet. Ta bort magsäck och gälar (se > Så kokas hummer).
- Tillaga hummerfond av skal och rester enligt separat recept > Koka hummerbuljong (länk nedan). I brist på sådan används koncentrerad, flytande hummerfond utspätt med vatten eller mjölk.
- Dag 2: Värm sopptallrikarna i ugn på svag värme.
- Häll fond, grädde och konjak i en kastrull. Koka upp och ta ifrån spisen. Önskas tjockare soppa tillsätt lite redningsmjöl och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt, peppar och koncentrerad hummerfond.
- Fördela hummerköttet i tallrikarna. Häll upp soppan. Garnera med dillkvist.
Kockens kommentar
Soppan karaktär beror på den hummerfond man använder. Bäst är hemlagad sådan (se recept enligt länk nedan), som skall vara smakrik. Är den för tunn kokas den ner ytterligare eller förstärks med inköpt koncentrerad fond. Innehåller fonden redan konjak så behöves ingen ytterligare mängd. Madeira är också en god smaksättare med eller utan konjak.
Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.
Hummer | Vikt | Ätbart | Köttvikt |
Liten | 400 g | 135 g | 95 g |
Medel | 600 g | 200 g | 145 g |
Stor | 800 g | 270 g | 190 g |
Större | 1000 g | 330 g | 240 g |
Passar till
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)