Enkel gräddig ljus eller brun svampsås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Om vin- och spritsåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Enkel gräddig ljus eller brun svampsås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 0

Recept: 743 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 10%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 202 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om vin- och spritsåser > %

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (25 min )

  1. Rensa och hacka svampen. Lök skalas och finhackas.
  2. Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme tills all fukt i pannan dunstat. Rör om så att svampen in bränns vid. 
  3. Tillsätt matfett och låt svamp och eventuell lök fräsa några minuter tills löken är glansig. 
  4. Vispa ner mjöl lite i taget så att inte klumpar bildas.
  5. Tillsätt fond och vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde och låt småkoka till önskad konsistens (5-10 minuter). Rör om så att såsen inte bränns vid eller blir tjock i botten. Späd med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Önskas ljus sås att användas till ljusare kött som kalv och kyckling tar man motsvarande ljusa fond. Till ljus sås passar mildare svamp som champinjoner. Till rätter av nöt- och viltkött väljer man mörk fond och gärna smakrik svamp. Finns tillgång till buljong från maträtten tar man detta i stället för vatten och utesluter eller minskar mängden koncentrerad köttfond. Som smakförstärkare kan man användas steksky om sådan finns, lite vitt vin eller starkvin t.ex. madeira. Önskas starkare svampsmak tillsätts lite svampfond. Ingår lök i svampsåsen passar persilja eller körvel att garnera med.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem