
Enkel gräddig ljus eller brun svampsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 0
Recept: 743 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 10%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (25 min )
- Rensa och hacka svampen. Lök skalas och finhackas.
- Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme tills all fukt i pannan dunstat. Rör om så att svampen in bränns vid.
- Tillsätt matfett och låt svamp och eventuell lök fräsa några minuter tills löken är glansig.
- Vispa ner mjöl lite i taget så att inte klumpar bildas.
- Tillsätt fond och vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde och låt småkoka till önskad konsistens (5-10 minuter). Rör om så att såsen inte bränns vid eller blir tjock i botten. Späd med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Önskas ljus sås att användas till ljusare kött som kalv och kyckling tar man motsvarande ljusa fond. Till ljus sås passar mildare svamp som champinjoner. Till rätter av nöt- och viltkött väljer man mörk fond och gärna smakrik svamp. Finns tillgång till buljong från maträtten tar man detta i stället för vatten och utesluter eller minskar mängden koncentrerad köttfond. Som smakförstärkare kan man användas steksky om sådan finns, lite vitt vin eller starkvin t.ex. madeira. Önskas starkare svampsmak tillsätts lite svampfond. Ingår lök i svampsåsen passar persilja eller körvel att garnera med.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)