
Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 566

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2263 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas högrev > Äts ej
Om soppor > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Skumma av: Ansa köttbiten och lägg i gryta. Koka upp och skumma av.
- Gryta: Skala vitlök och skiva porjo. Tillsätt detta med salt, peppar och persiljestjälkar i grytan. Låt allt sjuda under lock i cirka 2 timmar.
- Skala rödbetor, potatis, rotselleri, morot och lök. Strimla/skiva/tärna detta och vitkål. Spar 1/3-del av betorna. Fräs resten i en kastrull med smör på medelhög värme i 5-10 minuter.
- Buljong: Ta ur köttet ur grytan och packa in det i folie. Sila buljongen och häll det över rödbetsfräset. Låt småkoka tills mjukt, cirka 15 minuter.
- Skär köttet i mindre bitar. Lägg tillbaka i grytan. Tillsätt rödbetsfräset och resten av rödbetorna . Smaka av med vinäger och kryddor. Sjud på låg värme i 5-10 minuter.
- Servera: Lägg upp. Hacka persilja och strö över.
Kockens kommentar
Borsjtj lagas på många sätt. Den gemensamma nämnaren är rödbetor. Grönsaker och rotfrukter kan i övrigt vara nästan vad som helst. Ofta utesluts kött, även om detta ingår i originalet liksom smetana. Borsjtj har sitt ursprung från Ukraina (borsch), men ät klassisk i flera andra Östeuropeiska länder som Ryssland (Borsjtj), Polen (barszcz) och Rumänien (bors). Läs mer > Om soppor.