
Gammaldags späcksmörgås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 308

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1230 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 23%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (5 min )
- Skär späckskivor och stora bitar lök. Lägg på smörgås.
Kockens kommentar
Förr i tiden var det vanligt att äta späck (flott, ister) på en brödbit, dvs grisens fettlager som smälts/kokats och som fått stelna. Kan också vara fettkant på en tillagad köttbit som används.
Späcksmörgås kunde t.ex. utgöra matsäck när man var ute på åkerfälten och arbetade. Förekommer forfarande t.ex. i öststater. Inte alls oävet för den som inte är rädd för fett. Fett var förr ett viktigt näringstillskott.