Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Om rumstemperering >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 126

Kcal / portion: 715

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2862 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 569 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Kocklandslaget

Tillagning (2 tim + 4 tim )

  1. Låt steken bli rumstempererad. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo kött och 8 timmar för 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Marinad: Blanda honung, soja, ingefära och olja. Krossa och tillsätt svartpeppar, anisfrö och timjan.
  4. Kött: Pensla köttet med 1/3-del av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
  5. Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1 ½ timme, till kärntemperatur (innertemperatur) 56°C.
  6. Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
  7. Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie.
  8. Röra: Koka morot mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  9. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
  10. Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
  11. Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
  12. Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.

Kockens kommentar

Kocken rekomenderar naturbeteskött.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem