
Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 126

Kcal / portion: 715

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2862 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så ugnslagas nötstek > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kocklandslaget
Tillagning (2 tim + 4 tim )
- Låt steken bli rumstempererad. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo kött och 8 timmar för 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Marinad: Blanda honung, soja, ingefära och olja. Krossa och tillsätt svartpeppar, anisfrö och timjan.
- Kött: Pensla köttet med 1/3-del av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
- Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1 ½ timme, till kärntemperatur (innertemperatur) 56°C.
- Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
- Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie.
- Röra: Koka morot mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
- Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
- Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
- Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
- Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.
Kockens kommentar
Kocken rekomenderar naturbeteskött.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.