Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 418
Kcal / portion: 407
GBR (GI) / port: 14
Recept: 6513 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 18%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Glasering bakverk > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.
- Deg: Lös jästen med fingervarm mjölk i en bunke eller degblandare (se kommentar). Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl till en slät, seg deg (6-10 minuter i degblandare med krok). Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Kavla ut degen till knappt 1 centimeters tjocklek på mjölat bakbord. Tryck ut runda ringar med utstickare eller ett vattenglas. Ta ut hål i mitten med utstickare eller ett snapsglas. Lägg över på mjölad bricka eller bakplåtspapper. Rulla "hålen" till bollar. Täck över med plast eller handduk. Låt jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Sockerglasyr: Blanda mjölk och florsocker i en kastrull. Värm på försiktigt tills den blir lätt krämig. Glasyren kan färgas med sockerkulörer. Ta av från värmen.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera i omgångar. Cirka 1 minut på var sida till gyllenbrun färg. Avsluta med att fritera "hålen". Rulla dem direkt i socker eller glasera dem.
- Glasering: Låt bullarna svalna något. Doppa dem i glasyren. Garnera med strössel om så önskas. Man kan också garnera med smält eller riven choklad.
- Munkar bör ätas nybakade.
Kockens kommentar
Utan hål i mitten blir det Berlinermunkar (se dito recept). En fin chokladvariant att doppa munkarna i är ganache som består av 1 viktdel mörk choklad och 2 delar grädde (se recept via länk nedan). Läs mer > Om munkar, churros o.d. Där finns också andra filmer, till exempel doughnuts tillagade i ugn.Jäst: Torrjäst blandas ut i mjölet. I filmen blandas färsk jäst med kall mjölk, vilket gör att degen inte reser sig så mycket. Bakverket blir då inte lika fluffig och får inte den klassiska ljusare mittringen som uppstår tack vare att munken flyter högre upp vid friteringen (bild ovan till höger). Tänk på att het olja är bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.
Näring: Fettupptag och vattenreduktion har införts för att få korrekta vikt- och näringsvärden. Drygt 60% av vattnet i mjölken dunstar bort vid fritering, 10 cl/munk (läs mer > Om vattenförändring). Fettupptaget av frityrolja i munkarna är betydande, 10 cl/munk (läs mer > Om fettupptag).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk