Oststänger av smördeg
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 344
Kcal / portion: 34
GBR (GI) / port: 1
Recept: 806 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 24%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om smördegar > Äts ej
Om brödstickor > Äts ej
Matbröd för nybörjare > Äts ej
...
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (25 min )
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Smöra en ugnsplåt. Finriv parmesan.
- Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla smördegsplattorna med ägg. Skär varje platta på längden i tunna remsor (cirka 12 st/platta).
- Forma: Håll i remsans båda ändar och vrid händerna mot varanda två gånger och dra samtidigt ut degen något på längden.
- Lägg remsorna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö över riven parmesan och salta lätt. Krydda efter behag (ej nödvändigt).
- Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills degen höjt sig och fått fin gyllenbrun färg.
Kockens kommentar
Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Oststänger av olika slag finns att köpa i handeln, men är aldrig lika spröda och luftiga som dessa. Dessutom är hemlagade oststänger ett prisvärt alternativ. Passar som drinktilltugg, till soppor med mera. Läs mer > Om brödstickor.
Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.