
Lamm i kål (får i kål), köttgryta av lammbog och/eller bringa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2191 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 15 min )
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Vattnet skall knappt täcka köttet. Skär köttet i bitar och lägg i grytan. Koka upp och skumma av.
- Salta och peppra. Sänk till låg värme och låt sjuda i 30 minuter under lock.
- Skala under tiden lök och skär den och kålen i grova bitar. Fräs kålet lätt i panna med smör på medelhög värme i cirka 5 minuter. Stek i omgångar, inte för mycket i pannan samtidigt.
- Tillsätt kål, lök, lagerblad och timjan i grytan. Koka ytterligare 30 minuter.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Smaka av köttet att det är mjukt. Om inte, koka ytterligare i upp till 20 minuter. Serveras varmt med klippt timjan över.
Kockens kommentar
En klassisk rätt, som idag snarare lagas på lamm än får. Fårkött kräver längre koktid än lammkött. Bra på hösten då det finns bra vitkål och billigt lammkött. Se till att få benen knäckta vid inköpet. Bringan är fetare än bogen och ger mer smak. Läs mer, klicka på ingrediensen.