Grillade tunna revbensspjäll
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om grillning, halstring >

 

 

Så grillas kött >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Grillade tunna revbensspjäll

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 215

Kcal / portion: 284

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1134 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 29%

Fett: 11%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 132 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om grillning, halstring > Äts ej

Så grillas kött > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (4 tim )

Se film, klicka på "HowtoBBQRight" under bilden.

  1. Kött: Ansa köttet vid behov. Dra helst bort membranet på bensidan (läs mer > Så lagas revbensspjäll). Olja in, salta och peppra köttet, eller använd grillkrydda enligt egen smak.
  2. Grill: I filmen används gasgrill, men det går lika bra med kolgrill. Arrangera för indirekt värme 120-125°C (läs mer > Så grillas kött). Önskas röksmak används rökved. På gasgrill packas fuktad flis in i aluminiumfolie som pickas med hål så att röken kommer ut. Lägg på direkt värme.
  3. Fuktig värme gör att röksmaken fäster bättre på köttet. Ställ en aluminiumform med vatten bredvid glödhärden eller på gallret. Alternativt spraya köttet en gång i halvtimmen.
  4. Grilla: Lägg köttet på grillen i 2,5 timmar med bensidan nedåt.
  5. Packa in: Ta ut köttet och packa in den i aluminiumfolie vilket ger saftigare kött. I filmen kryddas samtidigt köttet med flytande margarin, brunsocker och lite stark chili, vilket inte är nödvändigt. Lägg tillbaka på grillen med bensidan upp i 1,5-2 timmar tills mört.
  6. Köttet är klart när spjället känns lite mjukt. Man kan vrida lite på ett ben och känna att det sitter lite löst. Använd en tandpetare som lätt skall kunna stickas in i köttets tjockaste del. Det krävs en del erfarenhet att bedöma resultatet, men i de flesta fall blir det bra hur som helst bara det är genomstekt.
  7. Glasera: Packa upp köttet och komplettera kryddning och pensla med grillsås. Lägg tillbaka på grillen i 10-15 minuter. Vill man inte smutsa ner gasgrillen lägger man köttet på aluminiumfolie med uppvikt kant (se filmen).
  8. Vila: Låt köttet vila i cirka 10 minuter.

Kockens kommentar

Snabbvarianten att grilla spjällen är att grilla dem på direkt halvdirekt värme cirka 175°C i cirka en halvtimme per sida, men de blir då inte lika saftiga som att laga i låg värme.

Fettreduktion: Revbensspjäll är fettrika, men merparten av fettet rinner ut när det ugnslagas, cirka 6% av totalvikten för tunna spjäll. För att få rätta näringsvärden måste detta justeras vilket görs med "fettreduktion". Läs mer > Om fettreduktion. 

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem