
Pilaffris grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 297

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1186 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 3%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Förbered eventuella ingående ingredienser. Grönsaker och andra tillbehör kan tillsättas i koket eller efteråt. Pilaff är en maträtt, men riset kan serveras som tillbehör. Se kommentar.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Koka upp buljong, håll den varm.
- Fräs lök, vitlök och ris långsamt i matolja på medelvärme några minuter. Det skall inte brännas, bara bli glansigt.
- Tillsätt varm buljong så att det täcker riset och eventuella tillbehör. Låt vätskan koka in och tillsätt mer buljong som täcker riset. Låt koka in. Fortsätt så tills riset inte längre suger åt sig vätska. Det tar knappt 20 minuter. Akta så att riset inte bränns vid. Riset skall ha en liten kärna (tuggmotstånd) och risotton skall vara ganska blöt och krämig. Är det för torrt, tillsätt lite varm buljong.
- Smaka av med salt och peppar. Avrunda gärna med en stor klick smör i riset.