Klassisk harpastej, harpaté
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om fondgelé >

 

 

Så lagas hare >

 

 

Om paté >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk harpastej, harpaté

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 244

Kcal / portion: 1073

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4291 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 21%

Fett: 17%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 439 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om fondgelé > Äts ej

Så lagas hare > Äts ej

Om paté > Äts ej

...

Skapat av
Tore Wretman

Tillagning

  1. Putsa harköttet fritt från senor och hinnor och skär i fingertjocka remsor. Skär även skinkan och späcket på samma sätt. Finhacka vitlök. 
  2. Marinera: Använd lika mycket harkött som skinka och hälften så mycket späckstrimlor och blanda det med kryddor, vitlök och konjak. Låt det marinera några timmar.
  3. Pulverisera lagerblad och timjan i en mortel.
  4. Mal resten av harköttet tillsammans med fläsk- och kalvköttet till färs. Rör samman färsen med ägg, salt och kryddor. Passera genom sikt.
  5. Pastej: Kläd en pastejgryta med späckskivor eller bacon. Fyll på med ett lager färs, sedan med hälften av de marinerade strimlorna, därefter med ytterligare lager färs och ett lager strimlor. Avsluta med ett lager färs. Täck med späckskivor eller bacon och strö över lite pulveriserad lagerblad och timjan. Lägg på grytlocket vars skarv fuktas och tätas med deg av mjöl och vatten. Pensla med vispat ägg.
  6. Grädda i vattenbad i medelvarm ugn (125°C) i ungefär 1,5 timmar.
  7. Om man vill kan man dekorera ytan, sedan locket borttagits, med ett tjockt lager gelé kokt på harens ben. Läs mer > Om fondgelé.
  8. Pastejen serveras iskall direkt ur formen i skivor som förrätt eller mellanrätt.

Kockens kommentar

Receptet passar att tillredas av all slags vilt. Blanda gärna kött från olika viltslag. Viltkött är magert och behöver därför blandas upp med späck eller annat fett kött. Épice Riche är en krydda framtagen av Tore Wretman som består av 1 del mald muskot, 2 delar mald vitpeppar, 1 del mald kryddpeppar och 1 del mald kryddnejlika. Blanda till sådan eller krydda enligt egen smak.  Förlagan till detta recept är ett recept av Auguste Escoffier (se dito), som även blandade in harblod och tryffel som ingredienser, samt att patén inbakades i pajdeg. Som kryddor använde Escoffier timjan. peppar, salt och lagerbär.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem