
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 368

Kcal / portion: 583

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2333 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 24%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så späckar man > Äts ej
Om rotissering > Äts ej
Så tillagas skogsfågel > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på Gueuleton under bilden ovan.- Fågeln skall vara hängd (läs mer > Så möras vildfågel) och ansad (läs mer > Så ansas fågel). Huvudet måste vara kvar för att kunna hängas.
- Tänd en brasa av ek eller akacia (enligt filmen). Förvärm ugnen på 150°C.
- Tillval: Späcka fågeln med späck, stekfläsk eller bacon vilket ger saftigare kött (görs ej i filmen) Läs mer > Så späckar man.
- Knyt ett rep runt halsen och häng den framför eller ovanför brasan för att få lite röksmak. Skär loss och ta ur magen.
- Ugnslaga: Sätt in i ugnen med dropplåt under. Helst på roterande spett om sådan finns. Tillagningstid inklusive framför spisen 20-25 minuter. Morkullan skall vara lättstekt, ha rosa kött. Kärntemperatur cirka 55°C, vilket dock är svårt att mäta.
- Om fågeln steks färdig över/bredvid glöd måste den roteras för jämn runtomvärme (rotisseras). Läs mer > Om rotissering.
- Bröd: Gnid in brödskivorna med vitlök. Lägg skivorna i dropplåten.
- Servera: Till detta dricks vin från Tursan enligt filmen.
Kockens kommentar
Filmen visar vänner i den gourmandiska föreningen Terroirs de gueuleton (terroirs = teritorium, guele = mun, gueuleton = rejäl, utmärkt måltid). Fritt översatt föreningen för "lokal god husmanskost". Här avnjuter de en klassisk Bécasse ā la ficelle (morkulla på sträng), det vill säga hel fågeln grillad hängande i snöre framför öppen eld. Föreningen finns i departementet Gironde (Bourdeaux med omnejd). Till föreningen finns restauranger anslutna vilka serverar mat i deras smak. Hemsida > www.gueuleton.frFågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel