
Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 459

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1835 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 1%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Om ris > Äts ej
Om cajunköket > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Rör samman mjölet i lite matfett, helst baconfett, i stekpanna och stek tills det fått fin brun färg. Ställ åt sidan.
- Skala räkor. Tärna skinkan (1,5x1,5 cm). Skala lök och vitlök. Ansa selleri, paprika och salladslök, samt skär allt i mindre bitar. Hacka persilja. Blanda.
- Stek gul lök, vitlök, selleri och chilipulver i matfett i en stekgryta på medelvärme i cirka 5 minuter.
- Tillsätt vatten+fond, lagerblad, svartpeppar och salt, samt ris. Låt småkoka i 15-20 minuter enligt anvisning på risförpackningen.
- Rör ner mjölfettet (punkt 1) i grytan. Tillsätt räkor, skinka, salladslök och hackad persilja och låt puttra cirka 5 minuter tills räkorna blivit röda. Servera med ris. Smaka av med mer chilipulver och hetare gryta önskas.
Kockens kommentar
Red jambalaya är en klassisk rätt från acadianfolkets cajunkök i Louisiana, USA. De var franska invandrare till Canada på 1600- och 1700-talet tillhörande en etnisk grupp kallad métis som tvångsförflyttades av britterna till Louisiana. Därvid förändrades deras matkultur till cajunköket. Läs mer > Om cajunköket.