
Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 365

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1824 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 54%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om mousse > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning
- Ljumma såssnipa med hett vatten. Separera äggulor från äggvita.
- Vispa grädde, äggulor och fiskbuljong i kärl på svag värme (cirka 70°C), till exempel i vattenbad, tills den börjar tjockna till luftig kräm som täcker trådarna på trådvispen. Akta att värmen inte blir för hög, för då koagulerar äggulorna och klumpar sig.
- Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt en klick smör (15-20 gram/st) i taget. Vispa noga ut smöret i såsen innan nästa klick tillsätts. Fortsätt så tills såsen är lagom tjock modell vanlig hollandaise.
- Smaka av med några droppar citron, salt, peppar och eventuell chilipulver. Häll upp i ljummad såssnipa och servera.
- Varmhållning: Förvara såsskålen i ljummet vatten, inte hett.
Kockens kommentar
Som extra knorr på tillvaron brukar champagne ingå i såsen. Sauce mousseline (sabayon) är en elegantare variant av hollandaise. Den passar till finare kokt fisk och fisksufflé. Klassisk även till äggrätten Egg Benedict. Läs mer > Om hollandaisesåser.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)