
Choronsås, béarnaise med tomatsmak
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 455

Kcal / portion: 500

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1501 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 49%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Tillaga béarnaise. Se recept > Béarnaise.
- Vispa ner en matsked tomatpuré i taget i bearnäsen.
- Passar till stekt kött, kyckling fisk och ägg.
Kockens kommentar
Alexandre Étienne Choron (1837-1924) som var fransk köksmästare på den berömda restaurangen Voisin i Paris uppfann denna sås. Såsen serveras till grillad fisk, tournedos och till löskokta eller pocherade ägg. Under preussarnas belägringen av Paris julen 1870, när parisarna tvingades äta katter, hundar och råttor, serverade Choron maträtter av djur från den lokala djurparken som fylld åsnehuvud, elefant consommé, elefantsnabel, grillad kamel, kängurugryta, björnlår i pepparsås, varg i hjortsås, katt med råtta och antilop i tryffelsås. Till dessa delikatesser inmundigades viner som Mouton-Rothschild 1846, Romanée-Conti 1858 och Château Palmer 1864. Läs mer > Alexandre Choron.
Kompletterande recept
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)