Sotare i panna, klassisk husmanskost
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Landskapsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sotare i panna, klassisk husmanskost

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 145

Kcal / portion: 562

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2247 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 8%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 388 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Landskapsrätter > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Mjukrör smör med lite salt och citronjuice. Finhacka dill/persilja och rör ner i smöret. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.
  2. Skölj strömmingen. Lägg i plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga svalt 1 timme.
  3. Skala och koka potatis.
  4. Hetta upp en (grill-)panna utan matfett så att den ryker. Halstra strömmingen till brunsvart färg och så att den får blåsig yta. Vänd (dock inte för tidigt, skinnet lossnar).
  5. Ta ut smöret och skiva. Servera.

Kockens kommentar

Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig. Därav namnet. Sotare har av ICA Buffé utnämnts till Gästrikslands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Alternativ

Potatismos

Aromsmörsalternativ

Rårörda lingon

Grillad strömmingssotare

Enkelpanerad strömming

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem