
Mignonbakelser, vaniljkräm på mandeldegsbotten
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 430

Kcal / portion: 170

GBR (GI) / port: 2
Recept: 5764 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Mandel: Skålla, skala och mal mandel. Eller använd mandelmjöl.
- Deg: Rör smör och socker pösigt (blekvitt). Tillsätt ägg och mandel. Blanda ner mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Ställ i kyl minst en ½-timme.
- Kräm: Blanda äggulor, grädde och mjöl i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning tills krämen är tjock. Smaksätt med vaniljsocker. Ta av från värmen och låt kallna.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Forma: Kavla ut degen ganska tunt (~3 mm). Stansa ut rundlar med ring eller glas 5-6 cm breda. Lägg på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugn 7-10 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Garnera: Blanda florsocker och vatten. Glasera kakorna med ett tunt lager. Garnera med pärlsocker eller en klick gelé.
Kockens kommentar
Mignon = söt, näpen, liten. Till exempel filet mignon ("lilla filén") som är en mindre skiva oxfilé från oxfiléns svans (läs mer > Oxfilé). I detta fallet avses en liten bakelse.Bilden hämtad från Bagarflickorna Julie & Julia som bakat sig igenom bakboken Sju sorters kakor. Klicka på texten under bilden för att komma till deras blogspot.