
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 389

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 5
Recept: 6162 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 19%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 30 min )
Se film, klicka på "Easy Turkish" under bilden ovan.
- Förvärm ugnen på 180°C. Skala och krossa nötter i mortel.
- Sockerlag: Häll vatten i en kastrull. Tillsätt socker. Rör om. Låt koka upp, stäng av värmen och tillsätt citronjuice.
- Matfett: Smält smör i kastrull. Tillsätt matolja. Stäng av värmen och låt stå.
- Skär till filodegen passande till formen.
- Montering (i form 25x35 cm): Fetta in botten med matfett. Lägg i 2 ark filodeg. Fetta in ovansidan. Gör samma sak 5 gånger till (6x2 = 12 lager filodeg). Fetta inte in sista lagret. Fördela nötkrosset jämt över ytan (spar lite till garnering). Lägg på resten av filodegen.
- Skär bakverket med vass kniv i små rektanglar (6x6 rader = 36 bitar). Häll på resten av smöret. Jämna ut med pensel.
- Grädda: Sätt in i ugn 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna något. Häll över sockerlag. Lägg upp på serveringsfat. Garnera med nötter.